Anonim Edebiyatta Türler
İnanç, sihir, büyü ve fallardan unsurlar alarak beslenen dualar sağlık ve hastalık hâllerinde, ürünün bereketli olmasında, yağmurun yağmasında, tehlike ve felaketin mal ve mülke gelmemesinde, doğumdan ölüme kadarki bazı törenlerde iyi ve doğru olduğuna inanılan olumlu dileklerin ruhsal ve düşünsel ifadesini dilde kazanır. Türklerde bu dualar Şamanizm, Manihaizm, Budizm kültür evrelerini aşarak İslamiyetle daha düzenli ve yeni bir zihniyetle gelişmiş bir şekilde yaşamaya devam etti. Şimdi en önemli anonim edebiyat türlerine bir göz atalım:
a. Destan: Ayrıntılı bilgi için TIKLAYIN
b. Efsane: Ayrıntılı bilgi için TIKLAYIN
c. Halk Hikayeleri: TIKLAYIN
d. Masallar: Bilgi için TIKLAYIN
e. Ağıtlar: Ayrıntılı bilgi için TIKLAYIN
f. Ninniler: Ayrıntılı bilgi için TIKLAYIN
g. Bilmeceler: Ayrıntılı bilgi için TIKLAYIN
h. Tekerlemeler: Bilgi için TIKLAYIN
ı. Atasözleri: Bilgi için TIKLAYIN
i. Deyimler: Deyimler, asıl anlamlarından uzaklaşarak yeni kavramlar meydana getiren kalıplaşmış sözlerdir. Daha çok kelimeden kurulu bir çeşit dil ifadesi olan bu sözler, duygu ve düşüncelerimizi, dikkati çekecek biçimde anlatan, isim, sıfat, zarf, basit ve birleşik fiil görünüşlü gramer unsurlarıdır. Deyimler, atasözlerinde olduğu gibi soyut kavramları açıklamak için somut kavramlara başvurur. Deyimleri teşkil eden kelime gruplarında benzetme yoluyla yapılanların hepsi veya biri gerçek anlamlarının dışında fakat anlam içindedirler.
Ayrıntılı bilgi için TIKLAYIN
j. Dualar/Beddualar (alkış/kargış): Dua, insanın kendisiyle içinde yaşadığı topluluğun maddi refah ve manevi saadetinde yardım ve merhametini istemek üzere tanrıya yaptığı bir hitap, bir sesleniştir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.